Sarbatorim 8 Martie, Ziua internationala a femeii si 9 Martie – Mucenicii, care in traditia romaneasca este considerata si Ziua Barbatilor

Sambata 9 martie, pe durata intreagii zile

Subliniem aceste aniversari prin discutii si activitati specifice la cursuri, punand in evidenta traditiile stramosesti si arta culinara romaneasca.

In fiecare an, doamnele si domnisoarele ce lucreaza la scoala Junimea primesc flori, ciocolata si felicitari. Florile sunt oferite de doamna CAMELIA DOLHA, consiliera financiara, iar felicitarile sunt migalite la cursul de arte plastice, sub indrumarea doamnei profesoare OPRINA-FELICIA DOLEA. In fiecare sambata, asa cum v-am obisnuit, la scoala Junimea gasiti la preturi modeste delicii specific romanesti: dulciuri -amandine, tort Carpati, salam de biscuiti, eclere, savarine, cozonac, etc-, sandwich-uri si alte gustari, plus serviciu de catering pentru masa de pranz. In perioada de post, vom oferi dulciuri si alte gustari de post. Maiastra gospodina este binecunoscuta invatatoare ADRIANA PAVEL, care pe langa vocatia de dascal, are si talent in arta culinara.

Ne-am obişnuit, unii inca din copilarie, sa celebram pe data de 8 martie, Ziua Internationala a femeii, numita la noi si Ziua Mamei sau Ziua Femeii. In 1977 Adunarea Generală a ONU aproba si recomanda ca data de 8 martie sa fie declarata si serbata ca Ziua femeii. In fapt, istoria este mult mai veche si nu chiar atat de romantica pe cat este denimirea acestei sarbatori. In 1955, in Franta, redactorul publicatiei de stanga „L’Humanité” creeaza mitul femeii luptatoare pentru drepturi sociale, politice si civile, după un model lansat în 1911, la Copenhaga, de Clara Eisser Zetkin si Roza Luxemburg. Cunoscute si active militante marxiste, acestea propusesera deja sa fie marcata o zi a femeii, fara a avansa o data precisa. In intervalul 1911 – 1917, se fixeaza data de 8 martie.

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi in care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici. Acestia, soldati crestini ce faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta crestina.

In ziua de 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele şi portile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezinta o stilizare a formei umane. Avand in vedere faptul ca reteta este una cu tenta religioasa, este recomandata ducerea la biserica a mucenicilor pentru sfintire, inainte de consumarea lor. In plus,  pentru a va bucura de bunavointa celor 40 de sfinti, trebuie aduse ofrande – 40 de colaci copti la cuptor, numiti mucenici sau bradosi.

Si daca tot sarbatorim Ziua Femeii de pe 8 martie, aflati ca in traditia romaneasca, 9 martie este considerata si Ziua Barbatilor, care trebuie sa inchine astazi 40 de pahare de vin, in cinstea celor 40 de sfinti mucenici.  Se spune ca vinul baut de Mucenici se transforma, de-a lungul anului, in putere de munca.